Nakupujete potraviny na trhu

Jedlo, ktoré požívame, nás ovplyvňuje dvomi hlavnými spôsobmi: ako globálny priemyselný potravinový systém a ako miestny potravinový systém. Celosvetový priemyselný potravinový systém zahŕňa stovky viacvrstvových ciest, ktoré pretekajú celým svetom vrátane farmy (alebo mnohých fariem), ktoré pestovali plodiny, tovární, kde bola plodina spracovaná alebo zabitá či zabalená a míle transportu až do konca, aby ste nakoniec dosiahli obchod s potravinami a potom svoju špajzu.

Systém miestnej výživy znamená nákup potraviny pestovanej alebo v oblasti blízkej vašej domácnosti, alebo aspoň vo vašej oblasti. Pre ovocie a zeleninu to znamená podporu neďalekej farmy, ktorá kontroluje všetky aspekty pestovania plodín. Pre iné potraviny to znamená použitie miestnych prísad na vytvorenie nového produktu (chlieb, džemy, cestoviny, olivové oleje atď.). Niektoré produkty sa samozrejme nemôžu vyrábať len z miestnych surovín kvôli regionálnym prekážkam (napr. múka na chlieb by v pobrežnom Texase nevyrástla z pšenice), ale ak výrobca vyrábajúci výrobok je lokálne založený, stále sa to chápe ako keby to bolo miestnym jedlom.

Vo všeobecnosti je miestny potravinový systém spojený s trvalo udržateľným a ekologickým poľnohospodárstvom kvôli jeho spojeniu s menšími rodinnými farmami, ktoré zvyčajne využívajú tieto typy metód. Avšak “miestne jedlo” nemusí nevyhnutne znamenať, že potraviny boli pestované ekologicky alebo udržateľne. V spoločnosti 21. storočia momentálne pevne podporujeme farmy využívajúce ekologické metódy a pracujeme na tom, aby sme na trh uviedli iba takéto druhy prevádzok (penge).

Prečo by ste mali nakúpiť lokálne? Podporujete tak miestne hospodárstvo a miestne jedlo vráti peniaze späť do komunity. Miestni výrobcovia potravín priamo profitujú z okolitých podnikov.

Poľnohospodári a ich trhy môžu priamo čerpať zákazníkov do neďalekých obchodných štvrtí a reštaurácií na trhoch, ktoré poskytujú nové spojenia medzi podnikmi a spotrebiteľmi. Farmy majú zdrojové zásoby, stroje, pôdne doplnky a práce na mieste. Potraviny pestované na miestnej úrovni, miestne spracované a distribuované lokálne (napríklad do miestnych reštaurácií) vytvárajú pracovné miesta a následne pomáhajú stimulovať miestne hospodárstva.

Miestne potraviny podporujú čisté prostredie a udržateľnosť. Globálne priemyselné potravinové systémy negatívne ovplyvňujú našu planétu a hospodárstvo tým, že znečisťujú naše vodné zdroje, vzduch a pôdu, vyvolávajú eróziu a odstraňujú miestne voľne žijúce zvieratá prostredníctvom používania pesticídov či syntetických hnojív.

Drobné rodinné farmy aktívne pracujú na zlepšovaní svojej pôdy prostredníctvom prospešných, ekologických pestovateľských postupov. Tieto menšie miestnej farmy pôsobia ako správcovia, zavedenie udržateľných poľnohospodárskych metód, ktoré podporujú zdravé ekosystémy (napríklad vynechať alebo minimalizovať používanie pesticídov, kompostovanie, rotačné porasty, minimálna cesta z farmy na trhu, minimálna balenie výrobkov a vytváranie zdravého prirodzeného prostredia pre miestne divokú zver) je prospešné pre všetkých obyvateľov.

Bezpečnosť a výživa potravín sú ďalším plusom. Miestne jedlo chutí lepšie, je pre vás lepšie a bez rakovinotvorných látok. Keď sa jedlo pestuje vo vašej komunite, stačí na to za deň alebo dva, kým bude vyzdvihnuté, čo znamená maximálnu chuť a nutričnú hodnotu. Broskyne budú sladšie, šalát bude pevný a vydrží niekoľko týždňov v chladničke a mäso, syry, chleby a vajcia budú čerstvé a chutnejšie ako čokoľvek, čo sa nachádza v obchode s potravinami. Semená s geneticky manipulovaným DNA sa v súčasnosti vyrábajú len pre veľké priemyselné farmy. Malé miestne poľnohospodárske podniky nemajú prístup k geneticky modifikovaným semenám a väčšina by ich nepoužila, aj keď by to mohli.